top of page

בית הספר הדמוקרטי קרית גת והסביבה (סגור)

3.6.2016 - פקניק ביער שחריה

כמדי שנה, גם מפגש היער השנה היה מוצלח במיוחד. הקטנים יצאו לסיירות עם יוסי וחזרו מלאי זיעה והמון סיפורים. הגיעו מספר משפחות מתענינים.. היה חם.. אכלנו אבטיחים, מלון, ושלל מאפים וסלטים. אפילו נאפו פיתות על הסא'ג..

 

תודה לכל העוזרים והעוזרות...

 

נתראה בקרוב!!

 

20 במאי - נעים להכיר "דקל" - יום עבודות והכירות

הבוקר, לאחר פרלמנט די מדהים התכנסו הורים ומתענינים חדשים ליום עבודות פורה. הורים צבעו "ספסלי פטריה" חביבים, נבנה שולחן מחקר ו(כמעט) הושלם אמפי הצמיגים!

 

נתראב ביער בעוד שבועיים!

 

9 במאי - תצפית מעבר כוכב חמה

הבוקר היה בהיר ללא עננה בשמים. בצהריים הופיעו עננים כבדים וב 13:45 ירד טפטוף גשם במושב יד נתן!! הרוב היו בטוחים כי לא נראה שום דבר!! בכל זאת לא ביטלנו והורנו לאסטרונום להגיע עם טלסקופ השמש המיוחד. ואמנם, הבלתי יאומן קרה, והשמש איכשהוא פילסה את קרניה בין העננים!  בעזרת טלסקופ השמש לפחות כ-60 איש צפו בכוכב הלכת חמה (Mercury) חולף על פני השמש... מרגש ביותר! מקטן ועד גדול.. כל כמה דקות היה צריך לכוון את הטלסקופ מחדש מפני שכדור הארץ זז.. חוויה לחיים! ובשידור חי!

 

עמדת היצירה ומגרש הכדורגל הצמוד היו פעילים מסביב לשעון ואבטיח קר הוגש לסיום...

 

תודה לכולם על העזרה ועבודת הצוות. 

 

באמת - היה אסטרונומי!

18 בפברואר - יום פתוח ב"דקל" - טעימות משיעורים

תודה לכל ההורים והתלמידים המתעניינים שהגיעו! היה מקסים! לראות כל ילד וילדה מתענינים, מתנסים, משחקים, וגם לומדים בדרכים שונות. מקווים להכריז על יום טעימות משיעורים נוסף. משפחות המעונינות, אנא צרו קשר ישירות לתיאום מפגש אישי בזמן פעילות ביה"ס - נא תאמו מראש :)

תודה,

צוות דקל.

6 בפברואר - פיקניק ביער עם קהילת הדמוקרטי "דקל"

עוד ארוע נפלא שלקחו בו חלק משפחות הקהילה ומתענינים חדשים. במפגשים קודמים נתנו דוגמאות מבתי ספר שונים בארץ. הפעם כבר אפשר היה לתת דוגמאות חיות מבית הספר "דקל", והילדים אפילו הסבירו חלק מהדברים. יחד יצרנו, ציירנו, אפינו וסחטנו (מיץ), היה נעים וטעים - מחכים למפגשים הבאים!!

 

מסיבת חנוכה עם ילדי הדמוקרטי דקל, 22 בדצמבר 2014

שמחנו לארח את מסיבת חנוכה השנה במושב יד נתן, הדלקת נרות, ניגון ושירה של ילדי ביה"ס בנוסף להצגה "שקופי" שמתאימה לרוח ביה"ס. הנה מעט תמונות.

סיכום מפגש שתילה בגינה הקהילתית, ראשון 22 ביוני

מפגש השתילה בגינה הקהילתית היה הצלחה גדולה! מקסים היה לראות הורים וילדים, עובדים יחד בגינה כה מקסימה, שרובה נוצרה תוך כדי פעילויות דומות. היו שאמרו "זה ממש מרפא להיות פה", וכמה ילדים רצו "להשאר לישון" או "לבנות כזאת גינה בבית". הורגש האפקט של הביחד המון ערך מוסף. נשתלו כ-45 שתילים במתחם "גן גינה". מקווים להתראות באירועים דומים בקרוב!

 

צוות ההקמה.

סיכום יום עיון בביה"ס "קדם" בערד, שני 16 ביוני

היה יום עיון נפלא בערד. יובל הנחה דיון בו השתתפו רוב המייסדים והורים מתענינים. סיפר על "מדרגות" של למידה: לאפשר, לעודד ולכפות. הסביר את ציר ה-"לא בא לי" ל"אני רוצה" ואיך עוזרים לילדים למצוא את ה"אני רוצה" שלהם. הוא גם סיפר על ילדת כיתה ב' אשר השיגה חתימות, העלתה דיון לפרלמנט שאישר תקציב למורה לתאטרון, דיברה ותאמה עם המורה. שורה תחתונה: יש שיעור תאטרון בביה"ס הכל תודות לרותם (ילדת כיתה ב). יואב (חונך) ושי (יועצת ביה"ס) נתנו את דעתם עם המון דוגמאות.

:תמונות מהמפגש

סיכום מפגש קהילתי ביער שחריה, שישי 23 במאי 14:00

שמחנו לביקור של יואב (חונך ואיש צוות), עם משפחתו  מערד!! פשוט מרגש לראות את השיעור ב"מעורבות חברתית" שיואב ואישתו נותנים לילדהם! כמה דקות אחריו, בהפתעה גמורה, הגיע יובל מנהל ביה"ס בערד.  תודה לכם על התמיכה והליווי -פשוט לא יאומן!

 

מעגל שיחה קטן הפך למעגל ענקי, היה קצת רעש סביבתי וטבעי, שהקשה אולי להכנס לתהליך חשיבה אחר. אחרי סבב היכרות, יואב אמר כמה דברים שאולי העלו חששות בקרב חלק מהנוכחים. חומר למחשבה: של מי החשש? של מי הרצון ללמוד X או Y? האם אנחנו מאמינים בילדנו והאם אנו מאמינים בעצמנו? יואב בבית הספר כבר 14 שנים (מהמקימים) ורואה (יום יום ושנה שנה) מה קורה כשמאמינים בילדים. לאלה שלא ראו את הפוסט על האמונה:

 

https://www.facebook.com/QGDemocratic/posts/316483831832258

 

יואב אולי מנסה ל"האיר" ולגרום לאנשים לחשוב מחדש על המובן מאילו.  תודה יואב! גם על ההשראה לכתיבת הפוסט על "הפחד מהלא נודע":

 

https://www.facebook.com/QGDemocratic/posts/318899424924032

 

אחד ההורים (גם הוא איש חינוך) שנסע לביקור בערד ונכנס לשיעור אווירונאוטיקה של יואב העיד שהוא "פשוט קוסם!" והסביר כי 3 ילדיו "נכנסו בתור צופים, וסימו בתור תלמידים!"

 

יובל המנהל, הסביר וסיפר על ביה"ס, פעילויות התלמידים, ואף הזמין הורים לבוא לביקור בערד, עם ילדיהם, כי בסוף, זה מה שקובע :)  אנו ממליצים למתענינים לקרוא קצת חומר בדף הבית ובדף הפייסבוק בכדי לבוא יותר מוכנים לתפיסת חינוך אחרת :)  בנפרד לביקורים של משפחות בזמנם הפנוי, בקרוב נודיע על ביקור מאורגן יותר.

 

לקראת סיום יובל ציין את העובדה הפחות ידועה בציבור כי זכות ההורים לבחור את חינוך ילדהם מעוגנת בחוק ומחוזקת ע"י בתי המשפט בישראל ובעולם פעם אחר פעם! דוגמא אחת מני רבות היא פסק הדין המדהים מ-2001 של השופט אשר גרוניס, בזמנו בבית המשפט המחוזי בת"א, ומ 2012 מונה לנשיא בית המשפט העליון. הנה עיקר פסק הדין, מומלץ לקריאה לכל אזרח במדינה!

בזמנו משרד החינוך לא הסתפק והגיש ערר לבג"צ אשר גם נדחה! (למעמיקי קריאה, הנה פסק הדין המלא)

 

היו המון שיחות צדדיות, ולא כולן על ביה"ס, היתה הרגשה של אמון שנרקם בין חברים ישנים וחדשים. דיברנו על האמונה בילדים והאמונה בעצמנו בפוטס של האמונה.. אבל לא דיברנו על האמונה בקהילה ובחבריה. על "ערבות הדדית" בפוסט קרוב! היה יפה לשמוע אמא שמחה כ"כ שבאו ליער "כל כך הרבה שנים לא היינו פה, קצת קשה עם שני קטנים". היה די קל לראות שמה שקשה לעשות בתור משפחה אחת או משפחה חד-הורית, הופך להיות קל יותר בקבוצה גדולה.

 

 אנשים עזרו, סחבו, וגם ניקו בסיום, כל הכבוד לדוגמא האישית.. ממש בכמו בפוסט על "ללמד לערכים לעומת ללמד מתוך ערכים.":

 

https://www.facebook.com/QGDemocratic/posts/307353839411924

 

להתראות בקרוב!

 

צוות ההקמה.

האמת שקצת קשה לתאר במילים את המפגש הקסום ביער שחריה ביום שישי האחרון.  ראשית רצינו להודות לכל העוזרים בדבר, וכמובן למשפחות שהגיעו בהמוניהן, הביאו המון אוכל, פעילויות לילדים ומצב רוח טוב! כל הכבוד ותודה!!

 

היתה אווירה רגועה, עשרות הילדים התמזגו עם היער, ומיד התחילו את המשימה הכי חשובה שלהם - לשחק!

ללא היכרות מוקדמת, ללא שיפוטיות, פשוט שיחקו, פעלו יחד, אספו עצים למדורה (כן! היתה מדורה עם תפוחי אדמה ובטטות :), התנדנדו על ערסל, טיפסו על חומות, הפריחו בועות סבון, יצרו בחימר ובחומרים מן הטבע, ציירו וצבעו, שיחקו מחבואים, ומשחקי דמיון אחרים.

למי שעדין לא קרא את הפוסט על חשיבות המשחק.

:תמונות מהמפגש

סיכום כנס מתעניינים מה-9 באפריל 2014, מ7 עד 11 בלילה - בקיבוץ גת:

ביום רביעי בערב התקיים בקיבוץ גת כנס מתעניינים נפלא בנוכחות אנשי צוות מערד.

הגיעו אלינו כל הדרך משם יובל, מנהל בית הספר; יואב, חונך (איש צוות), שחר (תלמידה בת 17 ובתו של יואב), ויו"ר עמותת ההורים, אלון, גם הוא הורה.

תודה רבה לכם!! זה לא מובן מאילו שמגיעים מרחק רב כל כך לשבת ולדבר עד חצות כמעט!!

 

מתענינים הגיעו מכל איזור קרית גת: מזרח ומערב לכיש, מזרח ומערב יואב, שפיר, באר טוביה ואף מטה יהודה(!), וכמובן קרית גת.

יובל הציג את המיזם כחלק מתנועה חברתית גדולה ליצירת חברה טובה יותר. הסביר ש"דמוקרטיה" זאת לא המטרה בביה"ס, אלא האמצעי, מנגנון התפעול.

אלון ויואב סיפרו על סוג השיח שהתקיים לאחרונה בטיול השנתי שלהם. כיצד מתעוררת דילמה וכיצד מגיעים לפתרון. אגב, טיול שנתי בבית ספר "קדם" הוא למעשה טיול משפחות, גם סבא וסבתא וחברים מוזמנים לטיול כזה, הוא לא שמור רק לתלמידים ולכמה הורים מלווים.

כשדיברו על למידה ומהי..יואב סיפר משל שיכול להיות רלוונטי בנקיונות של פסח: 

שתי דרכים לניקוי סיר מלוכלך: דרך אחת לשפשף ולקרצף, תוך כדי שריטות ומאמץ רב.. אז כן, בסוף התהליך, הסיר יהיה נקי למדי, אבל "שרוט" ובטח צריך יהיה לנוח ולהתקלח מכל המאמץ..בדרך השניה, משרים את הסיר במים פושרים.. וכעבור זמן מה... שטיפה קלה מספיקה לנקות את הסיר, כמעט ללא מאמץ. במשל הסיר הם הילדים.. ולפעמים צריך לדעת לשחרר, גם אם אנו לא יודעים מה עובר על הסיר בכל רגע נתון שבו הוא מושרה ומתי בדיוק הייתה הנקודה שבו נעשה "הניקוי" בכל כתם.

 

שחר, בת 17, התחילה ללמוד ב"קדם" משנתו הראשונה, כשהייתה בת 4. היא סיפרה איך נבנית מערכת קורסים בבית הספר, על היותה שומעת חופשית במכללת קיי, על הדרך לפתרון בעיות בביה"ס ועל הבקרה העצמית שיש לתלמידים הבוגרים מול הצעירים.

דובר גם על קהילתיות, ואיך אפשר לקחת חלק בבי"ס כזה שהוא בעצם קהילה בפני עצמה בזמן שאתה כבר חלק מקהילה קיימת (לדוגמא: מושב או קיבוץ). תשובות הגיעו מכמה כיוונים: אנשי ערד צינו כי ישנם הורים שלוקחים חלק קטן (או בכלל לא) בקהילה, וזה בסדר, כך שזה לא שחור/לבן. בנוסף צינו רבים כי "רב-קהילתיות" הרבה פעמים עוזרת ופותחת אפשרויות ודברים חדשים וגיוון רחב יותר. באזורנו הקשר בין הכפר לעיר, והשונות הגדולה הקיימת באוכלוסיה היא הזדמנות מדהימה שלרוב לא קיימת בקהילה הקטנה וההומוגנית.

עלתה הנקודה כי משרד החינוך פתח במהלך להכלת בתי הספר הדמוקרטית והפיכתם לרשמים, דבר שיקל משמעותית תפעול של בית ספר מסוג זה.

 

ולסיכום הסיכום: אחת האמהות שאלה: מדוע להעביר ילד לבית ספר כזה?תשובתו של אלון: גם נהנים וגם לומדים - אז למה לא?

 

עלו עוד נושאים, ועליהם אנו מרחיבים בפוסטים בדף הפייסבוק שלנו שפתוח לכולם (גם ללא חשבון)

 

https://www.facebook.com/QGDemocratic

 

קצת אחרי 23:00, כשראינו את פנלונפה הכלבה נרדמת.. הבנו שהגיע הזמן להפרד...

 

עד הפעם הבאה!!

תודה מכל הלב!

חג אביב שמח,

צוות ההקמה.

:תמונות מהמפגש

כנס מתעניינים התקיים ב- 27 לפברואר 2014, ב-8 בערב - קמפוס הנביאים, קרית גת:

אמש נערך בקמפוס הנביאים מפגש מתעניינים נפלא בנוכחות אנשי צוות מערד.הגיעו אלינו כל הדרך משם מנהל בית הספר, איש צוות מן המקימים, 4 הורים (בהם יו"ר העמותה) ו-4 תלמידים.את האנרגיות המיוחדות שהביאו איתם, כל אחד בכנות מעוררת השראה ובצבע היחודי לו, יהיה קשה לתאר כאן במילים, אך בכל זאת עיקרי הדברים:

 

פתחנו את הערב בהקרנת סרטון קצר שערכנו:

 

"מה זה בית ספר דמוקרטי?"

 

החברים מערד הציגו את עצמם ואת בית הספר שהקימו לפני 14 שנים, מקום בו, לדברי אלון, יו"ר עמותת ההורים (שאימץ משפט של אחת האמהות): "לא לומדים כלום ויודעים הכל". אלון גם הסביר שלפי דעתו, ביה"ס הדמוקרטי מתאים לכל תלמיד, אבל לא מתאים לכל הורה, התמיכה מהבית חשובה.

 

יש מערכת שיעורים, סדנאות ופעילויות, אך אין חובת כניסה לשיעורים. מקום בו רואים כל ילד בעזרת חונך שכל ילד בוחר לעצמו. מקום בו מקיימים למידה מותאמת אישית בהרכבים שונים ורב-גילאיים. סיפר לנו מתן, תלמיד בביה"ס שחשקה נפשו בלימודי גיאוגרפיה, כיצד הוא ותלמיד נוסף יושבים יחד עם אשת צוות באופן קבוע ולומדים יחד איתה גיאוגרפיה (הוא היה נלהב מהעובדה שגם היא לומדת מזה), כאשר כל אחד מלמד את האחר. מקום בו ההורים לוקחים חלק בהעברת פעילויות ואף מצביעים בישיבות הפרלמנט, מקום בו יש חוקים (והרבה!), ויש דרך מיוחדת לאכוף אותם ולקבל מקום בלתי אלים ומכיל. ה"אלימות" הגרועה ביותר היתה מקרה בו שרוכים של נעל נגזרו, או טלפון סלולרי נגנב ע"י אורח של תלמיד שלמחרת החזיר את האבדה.

 

הגיעו תלמידים מ-3 הרשויות: מבצעת (נשיא ועדות), מחוקקת (יו"ר פרלמנט) ושופטת (יו"ר ועדת משמעת). השקפת העולם היא שאדם הוא יצור לומד ומתפתח מטבעו, וכל ילד יגיע לשם בדרכו ובשלב המתאים לו.

 

יובל המנהל הוסיף שהדמוקרטיה אינה המטרה אלא האמצעי. ניתן לראות את החינוך הזה כתנועה חברתית, דרך ליצירת חברה טובה יותר, שיח אנושי המבוסס כבוד וקבלה. יובל סיפר על מעורבתו במהלך של משרד החינוך מול התאגדות בתי הספר הדמוקרטיים בארץ, ועל תפקידו באפיון הקמת בית ספר חדש כזה.

 

הם סיפרו על הדברים הטובים, הדברים הזקוקים לשיפור או לתיקון, ובעיקר על אמון.

 

"אם תאמינו בילדים שלכם - אין לכם מה לדאוג. הם ידעו".

 

תודה לכל מי שהגיע לשמוע ולשאול, היה מרגש ומעניין ובעיקר מקדם!

תודה לאנשי קמפוס הנביאים על היחס החם ושיתוף הפעולה.

 

הדיון עם אנשי ערד ארך עד 23:00, ולאחר מכן התאספה קבוצת הורים ואנשי חינוך לדון בהמשך הדרך, אחדים נשארו גם אחרי חצות...

 

קבוצת ההקמה שלנו גדלה, ובקרוב מאד נתחיל חוגי בית מצומצמים יותר בשכונות ובישובים השונים באזור.

:תמונות מהמפגש

bottom of page